ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΕΤΕ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΔΕΝΤΡΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΕΤΕ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΔΕΝΤΡΑ

Πρόγραμμα συλλογής των φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων οργανώνει για μία ακόμη χρονιά ο δήμος Θεσσαλονίκης μετά από πρωτοβουλία του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων (ΦοΔ.Σ.Α.) Κεντρικής Μακεδονίας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η δράση, που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη φορά, στοχεύει στην εναλλακτική αξιοποίηση των φυσικών δέντρων μετά την εορταστική περίοδο, ώστε κανένα δέντρο να μην καταλήξει στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

Για τον λόγο αυτό παρακαλούνται οι δημότες να μην εναποθέτουν τα δέντρα στους κάδους, αλλά να καλούν στα παρακάτω τηλέφωνα της Δημοτικής Κοινότητας στην οποία ανήκουν και να κλείνουν ραντεβού για την περισυλλογή τους σε συγκεκριμένα σημεία.

Αναλυτικά:

1η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Προξένου Κορομηλά 36

Γρ. Καθαριότητας: τηλ. 2313318509 & 2313318512

email: a-koinotita@thessaloniki.gr

2η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Μοναστηρίου 93

Γρ. Καθαριότητας: τηλ. 2310494413

email: b-koinotita@thessaloniki.gr

3η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Θεοφίλου 25, Άνω Πόλη

Γρ. Καθαριότητας: τηλ. 2310216258

email: c-koinotita@thessaloniki.gr

4η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Κλεάνθους 57

Γρ. Καθαριότητας: τηλ.  2313318546

email: d-koinotita@thessaloniki.gr

5η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Βασιλίσσης Όλγας 162 & 25ης Μαρτίου 24

Γρ. Καθαριότητας: τηλ.  2310494416

email: e-koinotita@thessaloniki.gr

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ

Ελευθερίας 24

Γρ. Καθαριότητας: τηλ.  2313318569

email: triandria-enotita@thessaloniki.gr

Επιπλέον, από σήμερα, Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020, θα τοποθετηθούν ειδικές σκάφες στις Δημοτικές Κοινότητες 1η , 4η και 5η , στις οποίες οι δημότες θα μπορούν να εναποθέτουν τα φυσικά Χριστουγεννιάτικα δέντρα τους, ως εξής :

1η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Μία σκάφη παραπλεύρως του Δημαρχείου (ανώνυμη οδός).

4η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Μία σκάφη στην Αλάνα του Γηπέδου ΠΑΟΚ – Κλεάνθους (παραπλεύρως  του Πολιτιστικού Κέντρου).

5η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Μία σκάφη στην  Καρακάση – Μαρτίου (δίπλα στο Εργοτάξιο του Δ.Θ., επί της οδού Καρακάση).

Ανακύκλωση χριστουγεννιάτικων δέντρων και στους δήμους Παύλου Μελά και Πυλαίας-Χορτιάτη:

Τώρα που η εορταστική περίοδος έφτασε στο τέλος της, ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη παρέχει στους δημότες τον τρόπο να ανακυκλώσουν το χριστουγεννιάτικο τους έλατο για καλό σκοπό, φτιάχνοντας πολύτιμο λίπασμα.

Τα συνεργεία του δήμου, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, είναι έτοιμα να συγκεντρώσουν τα φυσικά έλατα των δημοτών και να τα οδηγήσουν στην «κομποστοποίηση», όπου θα γίνουν φυτόχωμα–λίπασμα, πολύτιμο υλικό αναδάσωσης.

Όποιος ενδιαφέρεται, έχει τη δυνατότητα να επικοινωνήσει με τη γραμμή 15195 του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη.

Με αυτήν την πρωτοβουλία ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη συμμετέχει ενεργά στην κοινή πρωτοβουλία του Φ.Ο.Δ.Σ.Α. Κεντρικής Μακεδονίας και του προέδρου του Μιχάλη Γεράνη καθώς και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ανακύκλωση των φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων.

«Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αναφέρεις τη διεύθυνση σου και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει ο δήμος, καθώς ένα δημοτικό όχημα θα έρθει να παραλάβει το δέντρο από το σπίτι σου. Μια καλή ενέργεια με διπλό όφελος. Από τα θρεπτικά συστατικά του δέντρου που επιστρέφουν πίσω στη Γη και το χώμα και στο μέλλον γεννιούνται νέα δέντρα. Την ίδια ώρα μεγάλες ποσότητες από την πολύτιμη οργανική  ύλη των δέντρων διασώζονται και δεν καταλήγουν να «διακοσμούν» τους κάδους του δήμου», αναφέρει η δημοτική αρχή.

«Δίνουμε πρώτοι τα παράδειγμα για λιγότερα απορρίμματα. Η ανακύκλωση δεν είναι ούτε  πολυτέλεια, ούτε μόδα, είναι πολιτισμός. Έτσι  τίποτα δεν πάει χαμένο, τα πάντα αξιοποιούνται», δήλωσε ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Παράλληλα, ο Δήμος Παύλου Μελά για δεύτερη συνεχή χρονιά συμμετέχει στη δράση «Κανένα Χριστουγεννιάτικο Δέντρο σε ΧΥΤΑ», μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας και οι δήμοι της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ώστε κανένα φυσικό Χριστουγεννιάτικο δέντρο να μην καταλήξει στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

Τον Ιανουάριο του 2019, οι πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου και ο Δήμος Παύλου Μελά ανακύκλωσε με φυσικό τρόπο χριστουγεννιάτικα δέντρα δείχνοντας έμπρακτα το σεβασμό στο περιβάλλον.

Ο Δήμος Παύλου Μελά καλεί και φέτος όλους τους πολίτες που έχουν προμηθευτεί για τις Άγιες Ημέρες των Χριστουγέννων φυσικό χριστουγεννιάτικο δένδρο, οποιουδήποτε μεγέθους και πρόκειται να το πετάξουν, να το αποθέσουν δίπλα και όχι εντός των κάδων απορριμμάτων, προκειμένου να γίνει η συλλογή των δέντρων από την υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου.

Τα δέντρα θα θρυμματιστούν μέσω του κλαδοτεμαχιστή από την αρμόδια υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου και η διάθεση των θρυμματισμένων υπολειμμάτων θα γίνεται ως εδαφοβελτιωτικό σε δασικές περιοχές, κατά κύριο λόγο αναδασωτέες, σε συνεργασία με τα δασαρχεία Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά και Σταυρού, τα οποία θα υποδείξουν τις περιοχές. Τα θρυμματισμένα υπολείμματα μπορούν να αξιοποιηθούν επίσης και σε άλλες χρήσεις, όπως παραγωγή pellets, βιοκαυσίμων, δευτερογενών υλικών, π.χ. μοριοσανίδων κλπ., από αδειοδοτημένες επιχειρήσεις.

Οι Αντιδήμαρχοι Καθαριότητας – Ανακύκλωσης Δημήτρης Αθάνατος και Περιβάλλοντος – Πρασίνου Σάκης Λαζαρίδης, τονίζουν ότι με την ανακύκλωση και αξιοποίηση αυτού του αγροδασικού προϊόντος, ο Δήμος Παύλου Μελά συμμετέχει ενεργά στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και την υιοθέτηση περιβαλλοντικής συνείδησης.

Πηγή: http://greenagenda.gr/